Linux Kullanıcıları Derneğinin üyesi sıfatıyla farklı üniversitelerde verdiğim seminerlerde (tabii ki Linux konulu) bu işletim sistemi hakkında sahip olunan fikirlerin genel anlamda son derece yetersiz olduğunu gözlemledim.
İlgilenmek isteyip de fırsat bulamayanlar veya bir başlangıç noktası arayanlar için Linux dünyasında olan bitenleri kısaca özetlemek istiyorum bu yazımda.
Masaüstü cephesi genel olarak Ubuntu ve Red Hat türevlerinin öncülüğünde gelişmeyi sürdürüken Pardus’un 2010 sürümü halen ortalarda görünmüyor.
Son derece ümit vaat eden bir dağıtım olmasına karşın stabilite ve (halen!) sürücü problemleri potansiyel Pardus kullanıcılarını arayışa itmiş görünüyor.
Masaüstü Linux kullanıcıları arasında en gözde dağıtımlardan biri Ubuntu’dan türetilen Linux Mint.
Bu satırları yazdığım dizüstü bilgisayarımda Pardus dahil ondan fazla masaüstü dağıtımını test ettim (Pardus, Ubuntu, Debian, Fedora, Zorin, PCLinuxOS vd.) Problem yaşamadan kurup çalıştırabildiğim (ve halen kullanmaya devam edebildiğim) tek dağıtım Linux Mint oldu.
Diğer dağıtımlardaki ekran kartı sürücü problemleri, kablosuz bağlantının sebepsiz yere “kaybolması”, işletim sisteminin “kilitlenmesi” gibi sorunların hiç biri Linux Mint kullanırken başıma gelmedi (bu problemlerin çözülemez olmadığını savunmuyorum elbette. Sadece bunları yaparken “son kullanıcı” şapkamı taktığımı ve onların gözünden değerlendirme yaptığımı bilmenizi isterim.)
Linux Mint konusunda yalnız olmadığımı da gördüm. İnternet’te çok sayıda güncel forum yazısında ve bloglarda Linux Mint ile ilgili benzer yorumlara rastlamak olası. Linux Mint bir “Live CD” olarak indirilip doğrudan CD’ye yazılabiliyor. Bunu kurmak zorunda da değilsiniz. “Live CD” sürümünden çalıştırıp test etmeniz ve hatta diskinize kurmanız mümkün.
Kısaca şunu söyleyebilirim; tipik bir masaüstü kullanıcısı aradığı herşeyi elinin altında ve çalışır durumda bulacaktır Linux Mint ile. Üstelik paket yöneticisi kullanarak yüklenen her yazılım, paket yöneticisi tarafından düzenli olarak sürüm kontrolünde tutulduğu için kullanıcının işini inanılmaz ölçüde kolaylaştırıyor.
Linux sunucu dağıtımlarında pazarın genel eğilimi çok daha net. CentOS (Red Hat Enterprise Linux kaynak kodlarından derlenip geliştirilen bir dağıtım) giderek ağırlığını artırıyor. Neredeyse tüm profesyonel barındırma (“hosting”) şirketleri CentOS’u önerilen Linux dağıtımları arasında birinci sıraya koyuyor.
Genel amaçlı veya küçük kurumsal çözümler için dört kadar farklı sunucu dağıtımını test ettim. Kurumsal kullanıcının ihtiyaç duyabileceği stabilite gereksinimine en iyi yanıtı CentOS veriyor. Aslında bunun için Red Hat’i kutlamak lazım tabi.
Hem masaüstü hem de sunucu tarafında Linux pazar payını artırmaya devam ediyor ama rekabet de boş durmuyor! Kullanıcının nabzını son derece iyi tutan Microsoft, Windows 7 ile müthiş bir hamle yaptı ve Vista’nın olumsuz şöhretini bir çırpıda silip stabil ve hızlı bir işletim sistemi yazabileceğini gösterdi.
Hoşçakalın…
Bu yazımın orijinal BTdünyası‘nda yayınlanmıştır.