6 aylık periyodun ardından Ubuntu’nun uzun süreli destek (Long Term Support, LTS) sürümlerinin en yenisi olan Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) indirilmeye hazır hale geldi.
Bir süredir yine bir Ubuntu türevi olan Linux Mint kullanıyordum kendi makinemde. Aslında bir önceki sistemimin Ubuntu ile sorun yaratması nedeniyle Linux Mint’e geçmiştim.
Yeni makinemde var olan malum işletim sistemini silip yerine Ubuntu 10.04’ü kurdum (önce Linux Mint kurdum geçici olarak). Kurulum son derece basit. Birkaç adımda yaptıklarımı özetlemek istiyorum:
- Yukarıda verdiğim bağlantıdan Lucid’in ISO dosyasını indirdim ve boş bir CD’ye yazdırdım (tabii henüz Linux Mint kuruluyken.)
- Ardından makinemde mevcut olan ev klasörümü root kullanıcısı hakları ile farklı bir klasöre (yedek) taşıdım (makinemde iki bölüm -partition- var. Bunlardan biri 100 GB’lik ana bölüm, yani “/”. Diğeri de 400 GB’lik “/home” bölümü.)
- Ubuntu CD’sini takarak makineyi yeniden başlattım.
- Ekran kartımı ve diğer donanımımı sorunsuz olarak tanıdı ve açıldı.
- Bu noktada internet bağlantı ayarlarını yapmanız ve internete bağlanmış olmanız önemli. Çünkü kurulum sırasında dil dosyalarını internet üzerinden indirmek isteyecek Ubuntu. İnternet bağlantısı bulamaz ise bu iş sonradan da yapılabiliyor ancak bayağı bir karın ağrısı yaşattığını söylemeliyim.
- Masaüstündeki kurulum bağlantısına tıklayarak kurulumu başlattım (kurulum sırasındaki ayrıntılara girmeyeceğim, detaylarda takılanlara yardımcı olabilirim.)
Kurulum bittikten sonra makineyi yeniden başlattım. /home/yedek klasörüne yedeklediğim dosyalarımı yeni ev dizinime taşıdım (kopyalamadım, kesip yapıştırdım, çok daha hızlı oluyor.)
http://www.winehq.org/download/deb adresindeki yönergeleri uygulayarak hala ihtiyaç duyduğum iki windows tabanlı programı çalıştırabilmek için gerekli olan Wine programının son sürümünü kurdum (depolardaki sürümde bir sorun var. Verdiğim adresteki son beta sürümü tavsiye ediyorum.)
Ardından http://appdb.winehq.org/appview.php?iVersionId=3214 yönergeleri uygulayarak Microsoft Office paketinden Excel’i (ve kullanmayacak olmama karşın sebeplerini az sonra anlatacağım saçma bir nedenle Winword’ü) kurdum.
Bu yönergelerdeki küçük bir eksikliği uçbirimden “winetricks dcom98” diyerek hallettim (dcom98’i kurmadan önce Excel tablolarında bulunan Visual Basic makroları çalışmıyor.)
Sonrasında Uygulamalar -> Wine -> Programlar -> Microsoft Office menüsünden öncelikle Word’ü çalıştırdım. Ekrana gelen pencerede ismimi ve ismimin baş harflerini girdim (önce Excel’i çalıştırınca bu pencere Excel başlangıç penceresinin ardında kalıyor, girilemiyor ve kilitlenip kalıyorsunuz!)
Winword’e bir kez girdikten sonra kapattım ve Excel’i çalıştırdım. Makrolarla dolu tablomu test ettim, çalışırlığını gördükten sonra rahat edebildim 🙂
Bunun ardından yine bir Windows programı olan Notepad++’ı indirdim ve kurdum. Zaten onun kurulumu son derece basit.
Ubuntu’nun Yazılım Merkezinden de (Uygulamalar -> Ubuntu Yazılım Merkezi) FileZilla’yı aratıp kurdum. Ardından http://nightly.geany.org/debian/ adresinden son zamanlardaki diğer favori yazılımcı editörüm olan Geany’yi indirip kurdum.
Geany hızlı kodlamaya elverişli ve IDE özellikleri barındıran kaliteli bir editör. Henüz geliştirilme aşamasında olmasına karşın editör bileşeni olarak tıpkı Notepad++’ta olduğu gibi Scintilla’yı kullandığı için gündelik olarak kullanılabilir durumda.
FileZilla’dan da görüntüleme ve düzenleme aracı olarak Geany’yi ayarlayınca işlem tamamlanmış oldu.
Beni rahatsız ettiği için Ubuntu 10.04’te pencerelerin soluna taşınmış bulunan küçültme, büyütme ve kapatma düğmelerini sağa taşıdım. Bunu yapmak yani pencere büyütme, küçültme ve kapatma düğmelerini sağ tarafa kaydırmak için aşağıdaki adımları uyguladım:
- Öncelikle Alt-F2 tuşlarına basıp uygulama çalıştırıcıyı başlattım.
- Açılan kutucuğa “gconf-editor” yazarak “Çalıştır” tuşuna bastım.
- Sol taraftaki seçeneklerden Apps -> metacity -> general seçeneğini açtım.
- Pencerenin sağ tarafındaki “button_layout” girdisini çift tıklayarak açtım.
- Açılan minik penceredeki “değer” kutucuğuna “menu:minimize,maximize,close” yazdım ve “Tamam”a tıkladım.
- Ve düğmeler olması gereken yerlerine döndü !
Şu ana dek Ubuntu 10.04 hakkında son derece olumlu izlenimler edindim. Makinenin açılışı son derece hızlandı (~ 25 sn.). Phoronix testlerinin de işaret ettiği gibi disk erişimi (ext4 dosya sistemi kullanıyorum) inanılmaz hızlı. Büyük dosyaları kopyalarken özellikle çok başarılı.
Bu aşamalar bitince sıkça yararlandığım bazı yazılım depolarını yazılım kaynaklarım arasına ekledim (playdeb, getdeb gibi…) Bu şekilde, bir kez kurulan bir yazılımın yeni güncellemelerini takip etmek zorunda kalmıyorsunuz. Güncelleme Yöneticisi sizin için bu takipleri yapıyor…
Ana işletim sistemim olarak uzun süre kullanmayı planlıyorum Lucid’i. Hatta üzerinde hazır olarak kurulmuş ve gerekli ayarlamaları yapılmış Lucid yüklü bilgisayarların ekopc.com üzerinden satışı için de bir çalışma yapmayı planlıyoruz.
Şimdilik benden bu kadar. Yorumlarınız ve sorularınız olursa yanıtlamaya çalışacağım…
teşekkürler
şu seçenekleri pencerenin sağına almak konusunda gayet kolay bir yol bu.diğer yollar daha uzun.
iyi çalışmalar
Arkadaşım anlattıkların ve yardımların için çok teşekkür ederim. Yalnız verdiğin adresten office 2007 yi kuramadım. Bana da word lazımda bir word için windows’a geçmek sıkıcı oluyor da 😉 yardım edersen sevinirim…
Merhabalar,
MS Office 2007’nin wine ile kurulum için adres;
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=4992
Özetle, özel bir işlem gerekmiyor. CD’yi takıp kurmak yeterli.
Ancak Word’e özel bazı notlar var aşağıda. Onları dikkate almak lazım.
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=12811
selamlar…
bu arada openoffice de msoffice kadar kullanışlıdır. docx ve xlsx dosyalarını da desteklemektedir.
Doğru. Ancak asıl problem şu; işimiz gereği bazı bankalara vermek durumunda olduğumuz excel dosyalarında VB makroları mevcut ve bunları sıfırdan yazmadan hiçbir şekilde OpenOffice.org’da çalıştırmak mümkün değil. Dolayısı ile bir noktada MS Excel kullanmaya ihtiyaç oluyor…