Fedora (MATE-Compiz Spin), son birkaç yıldır favori GNU/Linux dağıtımım oldu. Bilgisayar kullanmaya veya GNU/Linux’a yeni başlayanlara halen Ubuntu Mate veya Linux Mint kullanmalarını önersem de ileri düzey kullanıcılar için Fedora biçilmiş kaftan (neden ileri düzey hemen açıklayayım. Fedora, özellikle .rpm temelli dağıtımlar için çalışan geliştiricilerin kendi makinelerindeki öncelikli tercihi. Tam da bu nedenden dolayı Kernel ve diğer güncellemeler oldukça hızlı geliyor Fedora’ya. Bu bir yanıyla iyi ancak zaman zaman stabilite problemleri oluşabiliyor, o ana dek çalışan bir yan ekipman veya uygulama birden bire çalışmaz hale gelebiliyor, bunun düzeltilmesi de zaman alabiliyor. Doğru teşhisi koyup sistemi bir önceki durumuna getirmek gerekebiliyor. İşte bunun için Fedora’yı nihai kullanıcı açısından biraz daha “riskli” bir sınıfta ele alıyorum. Diğer dağıtımlarda da benzer durumlar yaşanabilir ancak güncelleme frekansları daha düşük olduğundan ihtimal az.)
Yeni bir Fedora kurulumu ardından sistemi iyileştirmek adına yaptığım şeyleri paylaşmak istedim.
1. Adım: Güncelleştirme
Yeni bir kurulumun ardından ilk yaptığım işlem… Sistem > Yönetim alt menüsünden Yum Extender’i çalıştırıyorum, güncellemeleri onaylıyor ve kuruyorum. Ardından bilgisayarı yeniden başlatıyorum (özellikle Kernel ile ilgili güncellemelerde yeni Kernel’i devreye almak için makinenin yeniden başlatılması gerekir)
Fedora, Özgür Yazılım felsefesinin ruhunu yakalamış bir dağıtım. Şurası da bir gerçek, zaman zaman Fedora’nın doğrudan sağlamadığı kimi uygulamalar ve yazılım desteklerine ihtiyaç duyuluyor. Bunlar olmadan, örneğin bir MP3 müzik dosyasını oynatmanız mümkün değil.
2. Adım: Yazılım depolarının kurulumu
Bu amaçla öncelikle RPM Fusion yazılım deposunu kuruyorum. RPM Fusion, Fedora’nın resmi olarak desteklemediği çok sayıda bileşeni bir arada barındırıyor.
RPM Fusion iki farklı depodan oluşuyor aslında; Özgür yazılımlar ve özgür olmayan yazılımlar. Başta “RPM Fusion free” olmak üzere sırayla her iki depoyu da kuruyorum. Kurulum son derece kolay ve RPM Fusion sayfalarında gerekli bilgiler var.
3. Adım: Ek yazılımlar
Temel kurulum çok sayıda uygulamayı hazır olarak içeriyor olsa da, Fedora’da (veya belli başlı dağıtımların tümünde) ek bir uygulama yükleyip kurmak son derece kolay. Az önce güncellemeler için kullandığımız Yum Extender, arka planda Yum paket yöneticisini kullanarak dilediğiniz uygulamaları kurmanızı kolaylaştırıyor.
Kurduğum başlıca paketler;
- Thunderbird E-Posta Uygulaması
- LibreOffice
- VLC Media Player
- Geany Programlama Editörü
- GIMP Grafik Editörü
- HP yazıcı kullanıyorsanız HPLIP ve HPLIP-GUI
- IcedTea-Web (Web tarayıcı için Java eklentisi)
- Oracle VirtualBox (Oracle VirtualBox kurduktan sonra kullanıcı adınızı vboxusers grubuna eklemeniz ve kullandığınız sürüme uygun “extension pack”‘i Oracle’den yüklemek durumundasınız. )