Hizmet tarifemi güncellemek için gittiğim Turkcell bayisindeki arkadaşların “teşviki” ile Android 2.1 işletim sistemi yüklü bir Turkcell T10 (üreticisi Huawei, modeli U8110) telefon sahibi oldum.
Tarifemde yapılan değişiklik ile telefon bedavaya geldi diyebilirim. Tabi bu alete telefon demek ne kadar doğru orası tartışılır.
Bildiğiniz gibi Android, Google’ın Linux tabanlı mobil işletim sistemi. İşin içine Linux girince telefonu kurcalamak farz oldu tabi.
Bu noktadan sonra okumaya devam edecekseniz hemen belirteyim; cihazın mevcut halinden (yüklü uygulamalar vs.) memnun iseniz benim yaptıklarımı denemeyin. “Yok ben illa ki deneyeceğim !” diyorsanız da cihazın kullanılamaz hale gelmesinden doğabilecek tüm sorumluluğun size ait olduğunu hatırlatmak isterim.
Öncelikle telefonda root haklarına sahip olmam gerektiğini düşündüm. Bayağı bir şeyler denedikten sonra Turkcell’in kendine has ROM’u ile kullanışlı birşey yapamayacağıma karar verip ROM güncellemesi yapmayı tercih ettim.
Bu denemeleri yapmadan önce Superboot kullanarak cihaz üzerinde Superuser yani root yetkisi aldım (http://android.modaco.com/content-page/308968/19-may-superboot-rooting-the-pulse-mini/page/60/ adresindeki talimatlardan yararlandım.)
ROM’ları, Android işletim sisteminin cihaz spesifik sürücüler ve uygulamalarla donatılmış paketler olarak düşünebilirsiniz.
Genellikle Android uygulama geliştiricilerinin hazırladığı ROM’ların birçoğu stabil olmayabilir. Deneysel amaçlı birçoğu.
İnternette epeyce araştırdıktan sonra Pro Celestial V2 ROM’unda karar kıldım. http://arsiv.siteniz.org/2011/02/turkcell-t10-ve-vodafone-845-rom-atma.html adresinde bu ROM’un yükleme talimatları mevcut.
*** GÜNCELLEME: Yukarıdaki ROM’u geliştiricilerinin web sitesinde daima son sürümünü bulabileceğiniz (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=932605) Fresh Zodiac Fruit ROM’u ile değiştirdim. ROM’un Türkçe yükleme talimatlarına http://www.siteniz.org/2011/04/turkcell-t10-ve-vodafone-845-rom-atma-huawei-u8100u8110u8120-fresh-zodiac-fruit-rom-v5-2/ adresinden ulaşabilirsiniz (bu arada orijinal sitede SD kartın üzerinde Swap alanı “0” MB olarak önerilirken Türkçe talimatları yazan arkadaş “32” MB öneriyor. Bunun sebebi şu; normal kurulumda “0” uygun. Ancak Swap rakamını “32” veya “64” gibi bir değer olarak belirlerseniz ROM’la birlikte kurulan a2sd uygulaması, aplikasyonları SD kartınıza kurmaya başlıyor ki bu da telefonun dahili hafızasını kullanmaktan çok daha mantıklı…)
Kurulumların ardından telefon çalışır hale gelince Android Market uygulamasının ücretli yazılımlarda çalışmadığını fark ettim ve http://www.ahmetdereli.com/orjinal-android-roma-market-yukleme.html adresinde bulduğum MarketAccess.apk yükleme talimatlarını ve ayarları uygulayarak MarketAccess’i yükledim, kurdum ve ayarladım.
MarketAccess’i yükleyebilmek için Ubuntu üzerinden bağlandığım Android telefonumda http://karuppuswamy.com/wordpress/2009/04/25/mounting-system-partition-in-read-write-mode-in-android/ adresinde yazdığı şekilde system ve system/app dizinlerine okuma-yazma yetkisi vermem gerekti.
Tüm bu işlemlerden sonra Market uygulaması çalıştı. Hemen “Hava Durumu” ve “Google Maps” uygulamalarını kurdum.
Bu arada ben kurmadım ama Mobil TV’yi yüklemek için http://www.googleandroid.gen.tr/Thread-turkcell-t10-mobil-tv-uygulamasi adresindeki yönergeleri kullanabilirsiniz.
Şimdilik sorun yok gibi…
Yazıyı detaylandırmaya devam edeceğim…